Στο δρόμο για τις κάλπες

Βρισκόμενοι σε μια μακρά και ενδιαφέρουσα προεκλογική περίοδο το ερώτημα που συζητείται ευρέως από τα μεγάλα πολιτικά γραφεία μέχρι τα καφενεία είναι ο χρόνος που θα προκηρυχθούν και θα διεξαχθούν οι επόμενες Εθνικές εκλογές. Και ενώ αυτή η πρωτοβουλία ανήκει κατά το κοινώς λεγόμενο στον Πρωθυπουργό, είναι δεδομένο ότι το αργότερο στις αρχές του προσεχούς καλοκαιριού θα σπεύσουμε στις κάλπες. Οι παράγοντες που θα καθορίσουν αυτή την απόφαση του κου Μητσοτάκη είναι πολλοί και όχι μόνο πολιτικοί και τακτικοί. Η εκκλησία θέτει το δικό της βέτο για κάποια ημερομηνία που ενδεχομένως θα συνέπιπτε με κάποια σημαντική εορτή γύρω από το Πάσχα, ενώ δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε και τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Για να ξεφύγουμε όμως από το χρονικό ορόσημο των επόμενων Εθνικών εκλογών, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε το πως θα προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες, με ποια κριτήρια θα επιλέξουν να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν κάποιον εκλογικό συνδυασμό και και τι θα είναι τελικά εκείνο που θα βαρύνει περισσότερο την τελική τους απόφαση.

Από τις τάσεις της κοινής γνώμης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως το θέμα της οικονομίας βρίσκεται ψηλά στη συνείδηση των πολιτών και αυτό που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και την τελική τους απόφαση. Τα κόμματα σαφώς και το αντιλαμβάνονται και πάνω σε αυτό σχεδιάζουν τις τακτικές τους. Είναι ιστορικά δεδομένο και ειδικά τα τελευταία χρόνια ότι αρκετοί ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι ακόμα και λίγο πριν μπουν στο παραβάν. Την τάση αυτή ενισχύει μια αίσθηση γενικής δυσαρέσκειας για το πολιτικό σκηνικό, ενώ οι εποχές που υποστηρίζαμε ένα κόμμα όπως την αγαπημένη μας ομάδα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Στη Νέα Δημοκρατία σαφώς ποντάρουν στη συνέχεια του έργου της. Θέτουν ένα σαφές και ευνόητο δίλλημα “Σταθερότητα ή περιπέτειες ξανά ;”, ποντάρουν στο χαρτί του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχουν γίνει σοβαρά βήματα και στην έκρηξη των επενδύσεων που αναμένεται παράλληλα με αυτές που τρέχουν. Επίσης στα Εθνικά θέματα φαίνεται ότι κερδίζουν τη μάχη των εντυπώσεων. Τα διάφορα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι μεμονωμένα δεν δημιούργησαν τάσεις μεταστροφής της κοινής γνώμης αλλά σε μια γενικότερη εικόνα δείχνουν να δημιουργούν σκιές και να οδηγούν σε απώλειες μακροπρόθεσμα. Με την ακρίβεια να συνεχίζει να καλπάζει, το κόστος της ενέργειας να αναμένεται ψηλότερο και το καλάθι του νοικοκυριού να μην αποδίδει τα αναμενόμενα, καμπανάκια ηχούν για το κόμμα της συμπολίτευσης και σε αυτόν τον τομέα. Τέλος μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία η μετακίνηση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων προς πολιτικούς σχηματισμούς δεξιότερα της. Η ανάγνωση ότι στις πρώτες κάλπες οι πολίτες θα προσέλθουν πιο “χαλαροί” και ενδεχομένως να δώσουν ένα μήνυμα προς το κυβερνών κόμμα με ψήφο δεξιότερα ή ακόμα και αποχή αποτελεί ένα σκόπελο στο δρόμο για την αυτοδυναμία ακόμα και στις δεύτερες κάλπες.

Στο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν ακόμα να βρούνε τα πατήματα τους, να συντάξουν ένα ρεαλιστικό και ανταγωνιστικό πρόγραμμα και να βρούνε οργανωτικό βηματισμό. Το βάρος της ατζέντας έχει πέσει στη σκανδαλολογία με αποκορύφωμα τη πρόταση μομφής που κατέθεσε στη Βουλή εναντίον της Κυβέρνησης. Παρακολουθούνε τις δημοσκοπήσεις σκωπτικά αλλά φαίνεται ότι τα πολλά σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν δίνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν είναι μυστικό ότι θα επιθυμούσαν μια συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ25 αλλά όπως φαίνεται εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το πρώτο κόμμα κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο. Πάντως για τους ψηφοφόρους και τη πλειοψηφία των στελεχών ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να εξακολουθεί να είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της παράταξης όμως σε πολλές περιπτώσεις η πλειοψηφία των στελεχών δεν φαίνεται να βρίσκεται ακόμα σε εκλογική ετοιμότητα.

Στο ΠΑΣΟΚ χαμόγελα σκόρπισαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας που δείχνουν ανεβασμένα ποσοστά για τη Χαριλάου Τρικούπη. Ειδικά εάν αυτό ερμηνευτεί ότι ξεπέρασαν το σκόπελο της υπόθεσης Καιλή, δίνει πόντους στο Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητάει καθαρή άνοδο στα ποσοστά του, ξορκίζει το ενδεχόμενο συνεργασιών και κάνει λόγο για προοδευτική κυβέρνηση χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα στο τιμόνι. Είναι μια απολύτως λογική τακτική προεκλογικά αφού κάθε άλλη δήλωση θα ισούταν πολιτική αυτοκτονία για τον νέο Πρόεδρο του Κινήματος. Παρόλα αυτά ο κύριος Ανδρουλάκης ζητάει ισχυρή εντολή από τις πρώτες κάλπες για έναν ακόμα λόγο και αυτός είναι οτι στις επαναληπτικές εκλογές υπάρχει κίνδυνος αποσυσπείρωσης για τη δημοκρατική παράταξη αφού η πόλωση ένθεν κακείθεν θα ενισχυθεί μειώνοντας πιθανώς τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ επιμένει στη πάγια και συνεπή του πορεία απορρίπτοντας κάθε είδους συνεργασία και ζητώντας ενίσχυση των ποσοστών. Έχει μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα και παρουσιάζεται μαχητικό και ετοιμοπόλεμο ακόμα και αν οι κάλπες στήνονταν αύριο το πρωί.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ του Κυριάκου Βελόπουλου φαίνεται αισιόδοξη και βέβαιη για την αύξηση των δυνάμεών της εισπράττοντας παράλληλα ένα μεγάλο ποσοστό δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Δηλώνουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν ότι αποκλείεται μια συνεργασία με το κυβερνών κόμμα. Άλλωστε ο κύριος Βελόπουλος που είναι έμπειρος πολιτικός δεν μπορεί να ξεχνάει τη κατάληξη ενός άλλου δεξιού σχήματος, εκείνο του κυρίου Καρατζαφέρη και τη κατάληξη του έπειτα από τη συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Στο ΜΕΡΑ25 δεν μπορεί να μην προβληματίζονται από τις αποχωρήσεις κοινοβουλευτικών μελών του και τίθεται πλέον ζήτημα εάν το κόμμα θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή. Ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται ότι συζητάει προεκλογική συνεργασία με άλλα κόμματα της αριστεράς όπως το ΛΑΕ του κυρίου Λαφαζάνη και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Tags

Κοινοποίηση