Πώς η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη

Η ανακάλυψη του Université de Montréal και του Montreal Clinical Research Institute (IRCM) είναι μια εξέλιξη όσον αφορά την κατανόηση των μηχανισμών πίσω από τον διαβήτη.

Ο Mathieu Ferron και η ομάδα του, πρώτα μπόρεσαν να διαπιστώσουν ότι τα ένζυμα που εμπλέκονται στη γ-καρβοξυλίωση και επομένως στη χρήση της βιταμίνης Κ ήταν παρόντα σε μεγάλες ποσότητες στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος.

Η Julie Lacombe, δήλωσε ότι μπόρεσαν να εντοπίσουν νέα πρωτεΐνη γ-καρβοξυλίωσης, την ERGP.

Η παρούσα έρευνα δείχνει ότι αυτή η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στα βήτα κύτταρα για να προληφθεί η διαταραχή έκκρισης ινσουλίνης. Τελικά οι ερευνητές έδειξαν ότι η βιταμίνη Κ μέσω της ERGP είναι αναγκαία για να επιτελέσει τον ρόλο της η γ-καρβοξυλίωση..

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, που μια νέα πρωτεΐνη που εξαρτάται από τη βιταμίνη Κ εντοπίζεται, ανοίγοντας νέο δρόμο στην έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Reports.

Πηγή: iatronet.gr

Tags

Κοινοποίηση