Οι Γαλάζιες Σημαίες 2023 στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη – Με μία μόνο βραβευμένη ακτή ο Έβρος

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 617 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600, και ότι ότι φέτος στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 15% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες, ενώ πρώτος Δήμος είναι ο Δήμος Ρόδου με 57 γαλάζιες σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.212 ακτές, 710 μαρίνες και 120 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, συγκαταλέγεται στις τελευταίες θέσεις στη χώρα, αφού κατέχει στη μεγάλη ακτογραμμή του μία μόνο Γαλάζια Σημαία, στη δημοτική πλαζ.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Φέτος, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βραβεύτηκαν με τη Γαλάζια Σημαία 22 ακτές, 1 στον Έβρο, 4 στη Ροδόπη, 5 στη Ξάνθη, 7 στην Καβάλα και 5 στη Θάσο.

Αναλυτικά οι ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία το 2023:

Π.Ε. ΕΒΡΟY (1)

Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης

Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ (4)

Δήμος Κομοτηνής
Αρωγή
Μέση
Φανάρι / Camping
Φανάρι / Ιουλία

Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ (5)

Δήμος Αβδήρων
Άβδηρα / Πόρτο Μόλο
Λεύκιππος
Μάνδρα
Μυρωδάτο

Δήμος Τοπείρου
Μάγγανα

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ (7)

Δήμος Καβάλας
Μπάτης
Περιγιάλι
Τόσκα / Tosca Beach

Δήμος Νέστου
Αμμόγλωσσα Κεραμωτή / Ammos Beach
Αμμόγλωσσα Κεραμωτή / Paralia Beach

Δήμος Παγγαίου
Σαρακήνα
Ορφάνι

Π.Ε. ΘΑΣΟΥ (5)

Δήμος Θάσου
Θάσος Πόλη / Λιμανάκι
Μακρύαμμος
Πευκάρι 2 / Alexandra Beach
Πρίνος Δασύλιο 2 / Ilio Mare Beach
Χρυσή Αμμουδιά / Golden Beach Camping

Πηγή: alexpolisonline.com

Tags

Κοινοποίηση