Μειώνονται κατά 6 οι δημοτικοί σύμβουλοι Κομοτηνής

Μειώνονται κατά έξι οι «καρέκλες» στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής από την ερχόμενη θητεία της διοίκησης. Έτσι, αντί για 41 στις εκλογές Οκτωβρίου αναμένεται να εκλεγούν 35, εκτός φυσικά εάν η κυβέρνηση που (κάποια στιγμή θα) προκύψει από τις εθνικές εκλογές κάνει… μία ακόμη αλλαγή της τελευταίας στιγμής.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν στη μείωση των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην απόκτηση πλήρους πλειοψηφίας στο ΔΣ από την παράταξη του δημάρχου, αφού καταργείται ο καταμερισμός βάσει απλής αναλογικής που ίσχυσε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Κατανομή των εδρών
Σύμφωνα με τα ισχύοντα πλέον, η κατανομή των εδρών στα Δημοτικά Συμβούλια γίνεται ως εξής:

Αν το ποσοστό που έλαβε ο επιτυχών συνδυασμός είναι έως και 60% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, ο επιτυχών συνδυασμός εκλέγει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Το κλάσμα που προκύπτει στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη ακέραια μονάδα. Επί της ουσίας, αυτός είναι κι ο κανόνας, αφού θεωρείται σχεδόν αδύνατο υποψήφιος δήμαρχος να λάβει πάνω από 60% στις εκλογές.

Μέτρο για τον υπολογισμό των εδρών των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας αποτελεί το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης του πληθυσμού του Δήμου, δια του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε Δήμου. Από το πηλίκο της διαίρεσης του πληθυσμού της εκλογικής περιφέρειας δια του εκλογικού μέτρου προκύπτουν οι έδρες των δημοτικών της συμβούλων.

Με 43% ο δήμαρχος
Τις αλλαγές εξήγησε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής Κλεοπάτρα Στογιαννίδου. Όπως ενημέρωσε, πλέον χρειάζεται 43%+1 ψήφος για την ανάδειξη δημάρχου ή περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή. Πολύ απλά, ένας δήμαρχος που θα λάβει 43% και ένας που θα λάβει 59% θα «ελέγχουν» τις ίδιες έδρες στο Συμβούλιο, δηλαδή τα 3/5, ενώ περισσότερες θα «ελέγχει» μόνο όποιος παίρνει άνω του 60% που θεωρείται αδύνατο στα ελληνικά δεδομένα. Η θητεία γίνεται ξανά 5 ετών από 4, ενώ η ποσόστωση συμμετοχής γυναικών στα ψηφοδέλτια μειώνεται από 40% στο 33%.

«Με δεδομένη την κατάληψη των 3/5 των εδρών από τη διοικούσα παράταξη αυτό σαφώς και μειώνει τις φωνές της αντιπολίτευσης, γιατί τη μείωση (των μελών) την υφίσταται ουσιαστικά η αντιπολίτευση» αναγνώρισε η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, σύμφωνα με την οποία «δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» οι αλλαγές, διότι «σαφώς θα πρέπει η διοικούσα παράταξη να έχει την πλειοψηφία, αλλά θα πρέπει κι όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να μπορούν να εκπροσωπηθούν επάξια, γιατί ο καθένας έχει τη δική του άποψη κι είναι καλό να υπάρχει πολυφωνία»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής σε αριθμούς και παραδείγματα
Για το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής που αριθμεί 41 έδρες, αυτές μειώνονται σε 35. Ωστόσο, τη μείωση δεν θα «νιώσουν» το ίδιο όλες οι παρατάξεις.


Ας δούμε ακριβώς τι ισχύει με τοπικά παραδείγματα:
-Κοινωνία Πολιτών (Γιάννης Γκαράνης) 21 έδρες, μετά την «ένωση» με την παράταξη του αείμνηστου Τάσου Βαβατσικλή που αριθμούσε 3 έδρες. Δηλαδή, με την απλή αναλογική, η παράταξη του δημάρχου, που έλαβε 44,25% την πρώτη Κυριακή δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία, αλλά μόνο 18 από τις 41 έδρες, γι’ αυτό χρειάστηκε να κάνει συνεργασία ώστε να έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Έστω ότι η παράταξη Γκαράνη λάβει το ίδιο ακριβώς ποσοστό στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, αυτό σημαίνει ότι θα πάρει 3/5 των εδρών, δηλαδή 21 από τις 35 και θα έχει από μόνη της την άνετη απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

-Σύμπραξη Προοπτικής (Αντώνης Γραβάνης) 13 έδρες. Έστω ότι η νέα παράταξη «Κομοτηνή Δυνατά» λάβει το ίδιο ποσοστό με τις προηγούμενες εκλογές (32%) θα δει μεγάλη μείωση σε 8 δημοτικούς συμβούλους

-Σπάρτακος (Κώστας Καραϊσκος) 3 έδρες (7,2%) με τη νέα κατανομή 2 έδρες.

-Πολη-τική Ανατροπή (Ελένη Λαφτσή) 3 έδρες (επίσης 7,2%) με τη νέα κατανομή 2 έδρες.

-Λαϊκή Συσπείρωση (Γιάννης Λεβέντης) 1 έδρα (3,2%) με τη νέα κατανομή 1 έδρα.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από τη λίστα στον Δήμο Κομοτηνής, δηλαδή δεν υπάρχουν ξεχωριστοί σταυροί και θέσεις για Δ.Ε. Νέου Σιδηροχωρίου και Αιγείρου. Έτσι οι ψηφοφόροι θα βάλουν 4 σταυρούς συνολικά, αντί για 3 στον κορμό + 1 στη Δημοτική Ενότητα.

Πρόεδροι δημοτικών ενοτήτων
Αλλαγές στον τρόπο εκλογής προέδρων και συμβουλίων στις δημοτικές κοινότητες θεσπίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι από τις επόμενες δημοτικές εκλογές τριμελές συμβούλιο θα έχουν οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω. Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους.

Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση είναι συνολικά 723.

Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά τον α’ γύρο στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Οι λοιποί υποψήφιοι, του ίδιου συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Την αντίθεσή της στη ρύθμιση έχει εκφράσει η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος, καθώς ζητά να επανέλθει η ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των προέδρων και των συμβουλίων των κοινοτήτων.

Πηγή: Διονύσης Βοργίας – xronos.gr

Tags

Κοινοποίηση