Αντεπίθεση Γκαράνη για την οικονομική διαχείριση στο Δήμο Κομοτηνής

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης μετά τη σφοδρή επίθεση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης και υποψήφιου Δημάρχου Αντώνη Γραβάνη αναφορικά με την οικονομική διαχείριση και το έλλειμα στα ταμεία του Δήμου.

Ο κύριος Γκαράνης υποστηρίζει ότι για την κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου Κομοτηνής ευθύνεται η περίοδος που ο κύριος Γραβάνης υπήρξε Αντιδήμαρχος Οικονομικών για κάποιους μήνες και παρέθεσε στοιχεία για το που κατέληξαν τα 6 εκ. ευρώ αποθεματικά του Δήμου απαντώντας στην ερώτηση του κυρίου Γραβάνη.

Αναλυτικά η απάντηση του κυρίου Γκαράνη έχει ως εξής:

«Όταν το θράσος στην πολιτική ξεπερνάει τα όρια και οι πολίτες θεωρούνται ως άνθρωποι χωρίς μνήμη, τότε ζούμε καταστάσεις όπως αυτές της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού συμβούλιου και της ανακοίνωσης που ακολούθησε από τον επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής», Αντώνη Γραβάνη! Ο άνθρωπος που ως επιτελικό στέλεχος καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2007-2010 και -κυρίως- ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών συνέβαλλε καθοριστικότατα στην υπερχρέωση του Δήμου Κομοτηνής έρχεται να μας κουνήσει το δάχτυλο και να μας υποδείξει πώς θα διοικήσουμε οικονομικά τον Δήμο ψευδόμενος!

Και για πρώτη φορά σ’ αυτά τα 12 χρόνια που κάθεται ο κ. Γραβάνης στα αντιπολιτευτικά έδρανα δήλωσε κατηγορηματικά μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ότι υπεύθυνος για την πολιτική της οικονομικής καταστροφής δεν ήταν αυτός, γιατί όπως είπε «ένας Αντιδήμαρχος είναι σαν ένας απλός λογιστής!!!»

Να του υπενθυμίσουμε, λοιπόν, ότι σύμφωνα με την αυτοδιοικητική νομοθεσία ο Δήμαρχος χαράζει μεν τη γενική στρατηγική, αλλά στη συνέχεια τα αιρετά του στελέχη στα οποία έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες την υλοποιούν! Αν διαφωνούσε ο κ. Γραβάνης με τη στρατηγική βουλιάγματος του Δήμου μπορούσε να παραιτηθεί! Αιρετός ήταν, όχι υπάλληλος!

Ας μας λύσει τις απορίες μας, λοιπόν, πώς προέκυψαν οι ζημίες του Δήμου ύψους 6.493.668 ευρώ τη χρονιά του ήταν Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Πώς προέκυψαν την ίδια χρονιά οι οφειλές και τα χρέη στην αγορά και στις τράπεζες της τάξης των 9.973.996 ευρώ;

Πώς μειώθηκε το ταμείο σε 829.646 ευρώ από 3.588.932 της προηγούμενης χρονιάς;

Και ας του ξαναθυμίσουμε τα όσα είπε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο σημερινός Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Πολιτειάδης, για το πού πήγαν τα 6.500.000 ευρώ που μας κατηγορεί! Πρώτ’ απ’ όλα, ο κ. Γραβάνης ή δεν έμαθε να κατανοεί τα οικονομικά στοιχεία ή ψεύδεται ασύστολα! Η διοίκηση Γκαράνη ξεκίνησε τη θητεία της το 2019. Στις 31/12/2019 τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 6.499.823,49 ευρώ. Από αυτά τα 3.960.667,18 ήταν ειδικευμένα, δηλαδή, δεν μπορούσαν να πειραχτούν, γιατί είναι χρήματα που προέρχονται από Προγράμματα.

Τα μη ειδικευμένα, δηλαδή, αυτά που ήταν ίδιοι πόροι, ανέρχονταν σε 2.539.156,31 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δαπανήθηκαν πέραν των κρατικών ενισχύσεων, από ίδιους πόρους του Δήμου Κομοτηνής, σε:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ – ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ : 1.356.575,05 ευρώ.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΟΔΩΝ, ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΑΓΟΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ: 2.799.572,11 ευρώ.

ΑΓΟΡΑ ΑΠΟΡΡΟΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ : 456.196,00 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΟ: 4.612.343,16 ευρώ.

Η δε υγειονομική κρίση μας κόστισε περίπου 1.500.000 ευρώ και η ενεργειακή άλλο 1.500.000.

Αν, λοιπόν, δεν άφηναν ως «προίκα» στις επόμενες διοικήσεις τα τεράστια χρέη και ζημίες θα μπορούσαν να γίνουν κοσμογονίες έργων στον Δήμο μας! Ας σκεφτούν οι συνδημότες μας πόσα παραπάνω θα μπορούσαμε να δώσουμε αν δεν υπήρχαν τα δάνεια και τα χρέη των ημερών Γραβάνη! Δάνεια, που φέτος καταφέρνουμε να αποπληρώσουμε εντελώς!».

Είναι βέβαιο ότι η προεκλογική περίοδος στο Δήμο Κομοτηνής άρχισε νωρίς με έντονους τόνους. Αναμένεται δε με έντονο ενδιαφέρον η αντίδραση του Αντώνη Γραβάνη ώστε οι δημότες της Κομοτηνής να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Tags

Κοινοποίηση